Spring naar het artikel

Veranderingen PrEP-zorg

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

6 maart 2024 | laatste update: 28 mei 2024

Helaas kun je straks bij de GGD geen PrEP-pillen meer krijgen. De landelijke pilot stopt. De GGD blijft wel gratis PrEP-zorg geven. We leggen graag uit hoe je straks aan je PrEP-pillen komt.

Vanaf 1 augustus krijg je PrEP via een recept. Met dit recept haal en koop je zelf je PrEP bij een apotheek. Ontvang je nu PrEP-zorg? Dan krijg je nog tot eind juli 2024 PrEP-pillen via de GGD. Voor de tijd erna krijg je PrEP op recept.

Voorbeeld: je hebt in juni je PrEP-afspraak en je hebt dagelijks PrEP nodig tot eind september. Dan krijg je 2 doosjes tot en met augustus van de GGD voor de prijs van €7,50 per doosje. En je krijgt een recept mee voor 1 doos voor september. Die haal je zelf op bij je apotheek.

Gratis PrEP-zorg blijft!

De GGD blijft PrEP-zorg geven. Voor het maken van een afspraak verandert er niks. De gemaakte afspraken blijven staan. De PrEP- vervolgafspraken, de soa-test en de reguliere behandeling blijven gratis.

Prijzen van PrEP per apotheek

De prijzen van PrEP zijn soms per apotheek erg verschillend. Bij de een betaal je voor 30 pillen €12,50 en bij de ander €62,-. Gelukkig mag je zelf kiezen naar welke apotheek je gaat. Dat hoeft niet je vaste apotheek te zijn. Bekijk alle apotheken en prijzen op de PrEP prijslijst om een apotheek bij jou in de buurt te vinden.

Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Staat jouw apotheek er nog niet tussen, maar weet je wel wat de prijs is voor 1 doosje PrEP? Vertel ons dit dan bij je volgende PrEP-controle.

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij PrEP

Nee, je krijgt pillen waarmee je tot 1 augustus genoeg hebt. Je krijgt geen voorraad.

Ja, dat kan. Met een geldig recept kan je naar iedere apotheek om je PrEP kopen. Dit kan ook bij betrouwbare online apotheken die je terug vindt op PrEPnu.nl.

PrEP zijn pillen die je neemt om geen hiv te krijgen. Je neemt PrEP elke dag. Of alleen rondom de seks. Dat kies je zelf. In augustus 2019 startte een landelijke pilot, ook wel bekend als het Nationale PrEP-programma (NPP). Deze pilot is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen die een groot risico lopen op infectie met hiv. De Centra Seksuele Gezondheid hebben geld ontvangen om PrEP-zorg te geven aan de doelgroep. Per 1 augustus 2024 stopt de pilot. De GGD blijft wel PrEP-zorg geven. De PrEP- vervolgafspraken, soa-test en de reguliere behandeling blijven dus gratis.

Er zijn ongeveer 1.000 mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond (locatie Dordrecht en Rotterdam) die binnen dit programma zorg krijgen.

Kijk voor meer informatie over PrEP, alle veranderingen en waar je nog meer terecht kunt voor PrEP-zorg op Man tot Man.