Spring naar het artikel

Gratis soa-test en condooms voor jongeren tijdens Week van de Liefde

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

6 februari 2024

Ben je jonger dan 26 jaar? Dan kun je jezelf op woensdag 14 februari gratis en zonder afspraak laten testen op soa’s. Ook kan je deze dag terecht bij de jeugdverpleegkundige met vragen over relaties, seks en liefde. 

Hoe werkt het?

Zonder afspraak kunnen jongeren zich op woensdag 14 februari tussen 9.00 en 16.00 uur laten testen op CJG Noord, aan Eudokiaplein 31 in Rotterdam. ‘Je kunt dus gewoon binnenlopen!’, voegt Ghizlan toe. Op de tweede etage zal een jeugdverpleegkundige je ontvangen en uitleg geven. ‘De test voer je zelf uit in een privé toilet en duurt maar kort. Jongens leveren urine in en meisjes doen een swap met een wattenstaafje. Na de test krijg je de uitslag per sms, deze is vertrouwelijk en wordt met niemand gedeeld. Ook niet met de huisarts.’

Ook voor vragen over relaties, seks en liefde

Naast de soa-test, kunnen jongeren ook terecht bij de verpleegkundige met vragen over relaties, seks en liefde. ‘Denk bijvoorbeeld aan vragen over anticonceptie, zwangerschapstesten of daten. We zorgen natuurlijk voor privacy’, legt Ghizlan uit.

Informatie over HPV en prik

De GGD Gezondheidsbus staat er ook deze dag. Hier kun je terecht voor meer informatie over het humaan papillomavirus (HPV). En iedereen geboren tussen 1996 en 2003 kan hier ook meteen een gratis vaccinatie halen. Jongeren tot 18 jaar kunnen het vaccin bij het CJG halen. Je hoeft bij beide geen afspraak te maken.

Tips voor ouders: praat met je kind over seksuele gezondheid

Voor alle ouders heeft het CJG nog een tip. Praat met je kind over seksuele gezondheid. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Om ervoor te zorgen dat je een goed gesprek kunt voeren met je kind geeft orthopedagoog Shirley een aantal tips om te praten over seks met je kind.