Spring naar het artikel

Vogelgriep

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Onder de verzamelnaam vogelgriep vallen 144 varianten van griepvirussen. Dat mensen vogelgriep krijgen, is zeldzaam. De verschijnselen van deze infectie bij mensen zijn die van een gewone griep.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor pluimvee en wilde watervogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen, eenden, duiven en zwanen.

Vogelgriep komt over de hele wereld voor. Veel watervogels zijn drager van griepvirussen, maar worden er zelf niet ziek van. Contact tussen wilde watervogels en pluimvee wordt gezien als een oorzaak van uitbraken van vogelgriep onder pluimvee. Kippen leggen minder eieren als ze ziek zijn en eten minder.

Kunt u vogelgriep krijgen?

In zeldzame gevallen kunnen mensen besmet raken met bepaalde typen vogelgriep. Dit is gebeurd bij direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde klachten als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. Meestal verlopen deze infecties bij mensen mild. Als je ziek wordt, is dat binnen veertien dagen na het laatste contact met zieke dieren.