Advies op maat
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Verpleegkundigen en artsen geven bij GGD Reizigerszorg professionele adviezen op maat.
Omstandigheden in de wereld veranderen snel. De verpleegkundigen en artsen van de GGD zijn altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Ze kennen de nieuwste richtlijnen voor reizigersadvisering. De protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) zijn hierbij leidend.
Telefonisch een advies op maat krijgen over vaccinaties en malariatabletten is niet mogelijk. U kunt voor het algemene LCR-advies per land kijken op Kies uw reisbestemming.
GGD Reizigerszorg streeft ernaar om gelijke adviezen te geven, maar in de praktijk is het soms mogelijk dat u in uw reisgezelschap mensen ontmoet die andere malariatabletten slikken dan u of andere vaccinaties hebben gekregen. Het advies dat u heeft gekregen is afgestemd op uw persoonlijke gezondheidssituatie en kan daardoor afwijken. Het is belangrijk dat u toch vooral de u voorgeschreven tabletten volgens advies blijft innemen.
Aanvullende adviezen
GGD Reizigerszorg geeft ook aanvullende adviezen, bijvoorbeeld over diarree, safe seks en hoogteziekte.
Verkoeling en zwemmen
In de (sub)tropen komen meer parasieten voor dan in koelere delen van de wereld. Op de stranden lopen huisdieren en soms zelfs vee. Dat geeft risico’s.
Strandbezoek
In (sub)tropische gebieden worden bewoners van gematigde streken geconfronteerd met temperaturen en een luchtvochtigheid waaraan zij niet gewend zijn. Het kan dan verleidelijk zijn om verkoeling te zoeken in het water. Dat is niet altijd zonder risico. Huisdieren en vee op het strand geven wel een mooi plaatje, maar hun ontlasting kan besmet zijn met parasieten. Die kunnen uw huid binnendringen. Ga daarom altijd op een handdoek liggen en loop nooit met blote voeten op het strand.
Pootjebaden of zwemmen
Pootjebaden of zwemmen in (zoet) water (rivieren, beekjes, meren of poelen) in bepaalde delen van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden- en Verre Oosten kan een gevaar zijn voor uw gezondheid. Als u verontreinigd water binnen krijgt, kan dat leiden tot infecties. Chemische verontreiniging van het water kan vergiftigingsverschijnselen of huiduitslag veroorzaken. Zwemmen en baden in zoet water kan bovendien leiden tot infectieziekten. De worminfectie schistosomiasis (bilharzia) is daar een voorbeeld van.
Douchen en legionella
Wanneer u in een (hotel)kamer overnacht die langer dan een week niet is gebruikt, kan u door waterdamp een legionella-infectie oplopen. Laat het water uit de warme en koude kraan enkele minuten doorlopen. Ondertussen ventileert u de badkamer en verlaat u zelf de kamer. Legionellose is een infectie van de luchtwegen en de longen. Die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie die zich via waterdamp verspreid. U kunt dus geen legionella krijgen van het drinken van water.
Duiken
Als u heeft gedoken, adviseren wij om na de laatste duik minimaal 24 uur te wachten voordat u gaat vliegen. Kijk voor meer informatie op de website duiken.nl.
Verdrinking
Niet elke zee is te vergelijken met de Noordzee. U kunt de stromingen aan onbekende stranden gemakkelijk onderschatten. Wees daarom altijd voorzichtig en informeer naar de lokale situatie.
Ga niet in zee als u niet helder of fit bent, bijvoorbeeld door vermoeidheid of alcoholgebruik.
Zonnen
De zon is heerlijk en geeft energie, maar kan u ook verbranden. Verbranding veroorzaakt snellere huidveroudering en kan tot huidkanker leiden. U dient uzelf tegen verbranding te beschermen.
- Bescherm uzelf tegen de zon met een pet of hoed
- Loop en zon zoveel mogelijk in de schaduw
- Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor
- Draag bij voorkeur T-shirts met lange mouwen en broeken met lange pijpen
- Denk ook aan een goede bescherming tijdens het zwemmen. Draag een T-shirt en badmuts. In het koele water verbrandt u namelijk ongemerkt.
Veilige seks
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen overal ter wereld voor en worden door seksueel contact overgebracht. In sommige delen van de wereld is de kans om na onbeschermd seksueel contact een soa te krijgen veel groter dan in Nederland. In Azië, Afrika, Zuid-Amerika, de Caraïben, maar ook in Oost-Europa is het aantal mensen met een soa veel groter dan in Nederland. De verschijnselen van een soa kunnen onduidelijk zijn of geheel ontbreken.
Wat is het?
Er zijn verschillende soa. Deze kunnen veroorzaakt worden door een virus of een bacterie.
- Virussen: herpes, genitale wratten, hepatitis B en HIV.
- Bacteriën: chlamydia, gonorroe en syfilis.
Hoe loopt u het op?
U heeft risico om een soa op te lopen als u onbeschermd seksueel contact heeft. Onbeschermde seks is: vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom, anale geslachtsgemeenschap zonder condoom en voldoende glijmiddel, orale seks zonder condoom of beflapje.
Wat kunt u doen?
Het is belangrijk om altijd goede voorzorgsmaatregelen te nemen en geen onbeschermde seks te hebben. Condooms bieden goede bescherming tegen soa. De pil geeft geen bescherming tegen geslachtsziekten! Neem altijd condooms mee uit Nederland.
Waar let u op?
Bij het gebruik van condooms moet u letten op de uiterste houdbaarheidsdatum. Bewaar de condooms op een koele donkere plek. Gebruik glijmiddel op waterbasis; olie en vetten tasten het condoom aan.
Ga bij twijfel of klachten na onbeschermde seks altijd naar de dokter en aarzel niet te vertellen dat u mogelijk aan besmetting heeft blootgestaan.
Als u langdurig naar een risicogebied gaat of als u geneigd bent om u aan risicogedrag over te geven, wordt vaccinatie tegen hepatitis B aanbevolen.
BMR-vaccinatie voor reizigers naar niet-Westerse landen
In veel niet-westerse landen komen nog regelmatig uitbraken van mazelen voor. Niet-gevaccineerde reizigers naar deze landen lopen daardoor een verhoogd risico op een mazeleninfectie.
Daarom wordt in sommige gevallen aan niet gevaccineerde volwassen reizigers en aan alle nog niet gevaccineerde kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden een BMR vaccinatie geadviseerd wanneer ze naar één van deze landen reizen.
De laatste jaren is de vaccinatiegraad in veel niet-westerse landen gestegen en het risico voor ongevaccineerde reizigers gedaald. Een (vervroegde) BMR is voor reizigers naar deze landen dus niet meer nodig.
Het algemene advies een (vervroegde) BMR te geven blijft van kracht voor reizigers naar alle niet-westerse landen behalve:
- Turkije
- Het gehele Amerikaanse continent (Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Noord-Amerika inclusief het Caribische gebied)
Het advies geldt voor:
- alle ongevaccineerde kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden
- ongevaccineerde volwassenen geboren vanaf 1 januari 1965 die geen mazelen hebben doorgemaakt.
Dierenbeten
Dieren zijn niet altijd alleen maar lief en schattig. Gebeten worden door een dier, ook als het geen giftig dier is, brengt altijd risico met zich mee.
Wat te doen bij een bijtwond door een dier?
Het is belangrijk om de wond eerst goed uit te spoelen met water. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. Deze, of als u in het buitenland verkeert een arts ter plaatse, bespreekt dan met u of het nodig is om maatregelen te nemen tegen tetanus of rabiës. Als het nodig is krijgt u antibiotica voorgeschreven. Als u gebeten bent door een giftig dier, zoals een slang, neemt u onmiddellijk contact op met uw huisarts of bezoekt u met spoed een arts ter plaatse.