Spring naar het artikel

Gele koorts

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Gele koorts komt vooral voor in Afrika en Zuid-Amerika. Met een vaccinatie is de ziekte te voorkomen. Voor sommige bestemmingen is vaccinatie verplicht.

Wat is het?

Gele koorts is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door het flavivirus dat door muggen wordt overgedragen. Gele koorts komt voor in bepaalde delen van Afrika, bijna geheel Zuid-Amerika, Panama en Trinidad en Tobago. De steekmuggen zijn besmet door apen. Ongeveer dertig procent van de mensen die gele koorts hebben opgelopen overlijdt. De kans op besmetting is het grootst in het regenseizoen en het begin van het droge seizoen.

Wat merkt u ervan?

Klachten doen zich al na drie tot zes dagen voor, maar niet iedereen die door een mug is gestoken krijgt de verschijnselen. De klachten bij gele koorts zijn: koorts, algehele malaise, geelzucht waarbij het oogwit en de huid geel kleuren, misselijkheid, diarree en bloedingen. De polsslag kan afnemen.

Wat kunt u doen?

Een vaccinatie tegen gele koorts is de belangrijkste maatregel om gele koorts te voorkomen. Voor bepaalde landen bent u verplicht om u te laten inenten tegen gele koorts. Reisbureaus, reisorganisaties en lucht- en scheepvaartmaatschappijen zullen u over het algemeen informeren over de verplichte vaccinatie. Als een vaccinatie verplicht is, moet deze minstens tien dagen voor aankomst zijn toegediend. Ook voor bestemming waarvoor vaccinatie niet verplicht is, wordt deze aanbevolen. Dit geldt voor reizen naar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (waaronder Suriname).

Daarnaast moeten reizigers die naar gebieden gaan waar gele koorts voorkomt, zich tegen muskieten beschermen door kleding te dragen die armen en benen bedekt. Gebruik een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET (diethyltoluamide). Dit mag worden gebruikt vanaf de leeftijd van twee jaar. Ruimten met airconditioning of met horren voor de ramen bieden ook bescherming.

Duur bescherming

Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang. Dit is het geval bij vrouwen die zwanger zijn op het moment dat zij worden ingeënt of bij mensen met hiv. Het kan dan nodig zijn om de vaccinatie te herhalen. Laat u daarom altijd goed voorlichten voordat u op reis gaat.