Spring naar het artikel

Meningitis

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Meningitis is een ontsteking van de vliezen die de hersenen beschermen. De infectieziekte kan levensbedreigend zijn.

Wat is het?

Meningitis of hersenvliesontsteking - ten onrechte ook wel nekkramp genoemd - kan veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Bacteriële meningitis wordt ook wel een meningokokken-meningitis genoemd en wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neus en keelholte van gezonde mensen. Er zijn verschillende typen van de bacterie.

Wat merkt u ervan?

De eerste verschijnselen van een meningokokken meningitis zijn een grieperig gevoel met hoge koorts, braken, spierpijn en hoofdpijn. Signalen die op een ernstige ziekte wijzen zijn: nekstijfheid (pijn in de nek bij het buigen van het hoofd) en kleine bloedingen in de huid, die niet weg te drukken zijn. De ziekte kan zeer snel verlopen en soms de dood tot gevolg hebben.

Hoe kunt u het oplopen?

De bacteriën die een meningitis kunnen veroorzaken, komen overal ter wereld voor. Vooral in het droge seizoen breken in Afrika ten zuiden van de Sahara epidemieën van meningokokkenmeningitis voor. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door type A en steeds vaker ook door type W135. Ook in andere delen van de wereld komen soms epidemieën voor. Reizigers die gedurende langere tijd in nauw contact komen met lokale bevolking in deze gebieden hebben een groter risico om besmet te raken. De bacterie kan via hoesten en niezen van mens op mens worden overgedragen.

Hoe kunt u het voorkomen?

Enkele vormen van meningitis zijn te voorkomen door vaccinatie. Voor reizigers is er een vaccin tegen de typen A, C, W135 en Y. Dit vaccin geeft bescherming voor drie jaar.

Vaccinatie met dit vaccin wordt aanbevolen:

  • als u in de periode van eind december tot eind juni naar een land reist waar meningitis vaak voorkomt, daar minstens zes weken verblijft en in nauw contact komt met de plaatselijke bevolking.

Verplichte vaccinatie:

  • Bedevaartgangers naar Mekka (Hadj en Umrah) in Saudi-Arabië moeten zich verplicht laten vaccineren met het ACW135Y vaccin.

Er is ook een lang werkend vaccin tegen type C. Dit vaccin zit sinds 2002 in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.