Spring naar het artikel

Schistosomiasis (bilharzia)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Een larve die door de huid uw lichaam binnendringt en zich nestelt in de blaas kan vervelende ziekteverschijnselen veroorzaken.

Wat is het?

Schistosomiasis of bilharzia is een ziekte uit de tropen die wordt veroorzaakt door een larve die in zoet oppervlaktewater leeft. Dit kan zowel stromend als stilstaand water zijn. In brak water en zeewater komt schistosomiasis niet voor. De larve dringt door de huid en slijmvliezen binnen. De larve nestelt zich in de bloedvaten van de blaas of de darm en ontwikkelt zich hier tot worm.

Schistosomiasis komt onder andere voor in Afrika, Zuid-Amerika, delen van de Caraïben, het Midden-Oosten en Azië.

Wat merkt u ervan?

De meeste mensen krijgen geen klachten. Door het binnendringen van de larven kunnen na het zwemmen jeukende pukkeltjes ontstaan. Die verdwijnen na een paar dagen. Na twee tot tien weken kunnen er algemene ziekteverschijnselen ontstaan, zoals koorts, malaise, hoesten, kortademigheid, galbulten, buikpijn, diarree (met bloed), lymfeklierzwelling en soms ook bloederige urine of pijn bij het plassen.

Deze klachten kunnen zonder behandeling enkele maanden duren. In Nederland worden deze verschijnselen vaak niet als schistosomiasis herkend, behalve als de patiënt duidelijk aan de arts vertelt dat hij/zij in de tropen is geweest en daar in zoet oppervlaktewater heeft gezwommen.

Door een bloedonderzoek worden antistoffen tegen de parasiet aangetoond. Voor dit bloedonderzoek moet je een afspraak maken bij de huisarts, die eventueel kan doorverwijzen naar een tropenpoli in het ziekenhuis. Het onderzoek wordt minimaal zes weken na het contact met besmet water uitgevoerd. Soms kan men (later) ook de eitjes van de parasiet in de urine of ontlasting terugvinden. Als de ziekte tijdig wordt behandeld is schistosomiasis niet gevaarlijk. Als u zich niet laat behandelen, kan schistosomiasis op de lange duur soms ernstige blaas- of darmklachten geven.

Wat kunt u doen?

  • Vermijd contact met zoet oppervlaktewater in gebieden waar schistosomiasis voorkomt
  • Als watercontact onvermijdelijk was, laat het water niet opdrogen, maar droog u snel af. Als u bent blootgesteld kan minimaal zes weken na het watercontact een bloedonderzoek worden uitgevoerd
  • Schistosomiasis kan niet worden voorkomen door het nemen van medicijnen voor het watercontact of binnen zes weken na het watercontact.