Spring naar het artikel

Chikungunya

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De infectieziekte chikungunya heeft zich vanuit gebieden rond de Indische Oceaan en Afrika verspreid naar de Caraïben. Een vaccin is er (nog) niet, klachten zijn overwegend mild.

Wat is het?

Chikungunya is een infectieziekte die voorkomt in gebieden rond de Indische oceaan, in een deel van Afrika en sinds enige tijd ook op eilanden in de Caraïben. De ziekte wordt veroorzaakt door het chikungunyavirus dat wordt overgedragen door muggen.

Wat merkt u ervan?

Na een muggenbeet duurt het twee tot twaalf dagen voordat u ziek wordt. Bijna iedereen die besmet is met het virus krijgt (milde) klachten. De meest voorkomende klachten zijn plotselinge koorts, spier- en gewrichtspijn, vaak gepaard gaand met huiduitslag. Andere klachten die kunnen optreden zijn hoofdpijn, misselijkheid en lichtschuwheid.
Meestal verdwijnen de klachten na een tot twee weken, maar de gewrichtsklachten kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden.

Hoe kunt u het oplopen?

Een mug, die het virus bij zich draagt, brengt dat over op mensen door te steken. De mug steekt overdag, vooral in de voormiddag en late namiddag.

Wat kunt u doen?

Er zijn (nog) geen vaccins of medicijnen om chikungunya te voorkomen. De belangrijkste maatregel om u tegen de ziekte te beschermen, is ervoor te zorgen dat u niet wordt gestoken door (besmette) muggen. Draag daarom kleding die zoveel mogelijk huid bedekt en gebruik een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET (diethyltoluamide).