Spring naar het artikel

Diarree

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op reis of onmiddellijk daarna kunt u diarree krijgen. Dat komt door bacteriën in voedsel en drinkwater. Ook braken kan daarvan een gevolg zijn.

Dit is vaak niet te voorkomen. U kunt het risico beperken door tijdens uw reis vers voedsel te kopen, dit goed te koken of te schillen en meteen te eten. U kunt ook vlees en groenten uit blik of glazen potten gebruiken. Vacuüm verpakt voedsel is maar beperkt houdbaar. De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warmer klimaat, maar u kunt het ook krijgen in een goed hotel.

In het algemeen geldt:

  • Hygiëne vermindert de kans dat het voedsel wordt besmet met ziekteverwekkers.
  • Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën.
  • Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.

Behandeling van diarree

Als u last heeft van diarree en/of braken, is het belangrijk om veel te drinken. Bij diarree verliest u niet alleen veel vocht maar ook veel zouten en suikers. Om dit verlies aan te vullen, kunt u ORS (Oral Rehydration Salts) gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar bij de GGD en bij de apotheek. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen. Als u diarree heeft, is een goede hygiëne extra belangrijk. Was uw handen goed met water en zeep na gebruik van het toilet én voor het koken en eten. Als de klachten niet binnen één of twee dagen verminderen of als u koorts heeft, raadpleeg dan een arts.

Stopmiddelen als loperamide zijn nuttig bij lange reizen, als u moeilijk bij een toilet kunt. Maar pas er wel mee op; als u teveel gebruikt kan dit leiden tot verstopping. Voor kinderen geldt een andere dosering dan voor volwassenen. Gebruik geen stopmiddelen bij diarree als u:

  • hoge koorts heeft
  • ziet dat u bloed of slijm bij de ontlasting heeft
  • zwanger bent.

De belangrijkste hygiëneregels om diarree te voorkomen:

  • Was uw handen ná gebruik van toilet, vóór het koken en vóór het eten.
  • Drink mineraalwater, thee, en vruchtensap uit verzegelde flessen. Géén kraanwater.
  • Maak ijsblokjes alleen van gekookt water.
  • Eet geen onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed.
  • Was groenten en fruit in schoon water. Bent u er niet zeker van of het water schoon is, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
  • Breng eten snel aan de kook (100°C) en laat het een kwartier doorkoken.
  • Eet geen rauw (tartaar) of half rauw vlees of rauwe schelpdieren.
  • Drink geen ongekookte melk. Kook op warme dagen ook melk uit een aangebroken fles.
  • Bescherm voedsel tegen vliegen.
  • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas. Het heeft de voorkeur om voedsel helemaal niet bewaren.
  • Gesteriliseerde producten (in blik, pot of foliepak) die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
  • Als u buikpijn en/of diarree heeft, blijf dan uit de keuken. Was uw handen vaak en goed, zeker na gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.