Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Een coronatest doen is niet meer nodig en ook niet meer mogelijk bij de GGD. Als je wilt, kun je nog wel een zelftest doen, bijvoorbeeld als je regelmatig contact hebt met kwetsbaren.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over de coronatest.

Niet meer testen bij de GGD, hoe zit het?

Testen bij de GGD kan niet meer. Is het nog wel nodig om een zelftest te doen?

Nee, het doen van een zelftest is niet meer nodig. Dit mag natuurlijk nog wel. Als je klachten hebt zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus dan is het advies om thuis te blijven wanneer je ziek bent. Overleg bij lichte klachten met de werkgever of thuiswerken mogelijk is. En vermijd bij klachten lichamelijk contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een ontsteking van de keel of longen. Als lichamelijk contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.

Waar kan ik na 17 maart nog terecht voor een herstelbewijs?

Na 17 maart 2023 gaan commerciële partijen de taak uitvoeren om testen af te nemen voor een herstelbewijs. U kunt daar terecht voor een herstelbewijs.

Kan ik mijn testuitslagen nog terugzien?

Ja, op coronatest.nl blijft het mogelijk om alle uitslagen uit het verleden terug te zien.

 

Als ik niet meer kan testen en ik krijg post-COVID (ook wel Long COVID), hoe kan ik dan bewijzen dat ik COVID heb gehad om recht te hebben op herstelzorg?

Wanneer je langdurig klachten blijft ervaren na een vermoedelijk doorgemaakte corona-infectie neem dan contact op met je eigen arts om de diagnose te bepalen. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over post-COVI

Ik behoor tot een heel kwetsbare doelgroep en maak mij zorgen. Mag ik nog wel een NAAT-test krijgen?

Met het sluiten van de GGD-testlocaties is het niet meer mogelijk u bij de GGD te laten testen met een NAAT-test. In sommige gevallen kan je eigen arts nog wel een NAAT-test adviseren. Deze zal dit dan zelf bij u uitvoeren. Daarnaast kun je altijd een zelftest doen als je je zorgen maakt.