Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Heb je klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts), doe dan een zelftest. Is deze test positief, dan hoef je dat niet meer bij de GGD te bevestigen. Het is nog steeds belangrijk dat je bij klachten een test doet. Hier lees je meer over het testen.

Waar kan ik terecht voor een test?

In het onderstaande overzicht staan de locaties die open zijn. We verzoeken je een mondkapje te dragen bij je bezoek.

 

Plaats en adres Openingstijden

ROTTERDAM

 

Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam Airportplein
3045 AP Rotterdam

ma - za: 8.30 - 13.00 uur
zo: 9.30 - 13.00 uur

Feijenoord
Koperslagerstraat 9
3077 MD Rotterdam

ma - za: 8.30 - 13.00 uur
zo: 9.30 - 13.00 uur

zo 22 jan en 5 feb: gesloten.

STELLENDAM

 

Verenigingsgebouw 't Haegse Huus
Haagsestraat 4A
3251 CP Stellendam

ma-za: 8.30 - 13.00 uur

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over de coronatest.

De afspraak

Je hoeft na een positieve zelftest niet meer naar de GGD toe om je testuitslag te laten bevestigen. Voor bepaalde doelgroepen is het nog wel mogelijk om zich te laten testen bij de GGD: 

  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.

Voor mensen die een herstelbewijs nodig hebben (bijvoorbeeld om te reizen) is het voorlopig ook nog mogelijk om te testen bij de GGD. Je kan zonder afspraak langskomen op elke locatie.

Maak je toch liever een afspraak?

Dat kan op de volgende manieren:

  • Via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202 (ma-vrij: 8.00-18.00 uur; za-zo: 9.00-17.00 uur)
  • Via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heb je je DigiD nodig)
  • Of via het telefoonnummer van de GGD: 010 - 443 80 31 (010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur)

Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus. Blijf dan minimaal 5 dagen thuis tot je 24 uur klachtenvrij bent.

Het testbeleid is gewijzigd en hoef je na een positieve zelftest geen 'confirmatietest' meer te doen bij de GGD. De PCR-test blijft mogelijk voor:

  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Zorgmedewerkers 

Mensen die een herstelbewijs nodig hebben (bijvoorbeeld om te reizen) dan is het voorlopig nog mogelijk om te testen. Een GGD-test op dag 5 om uit quarantaine te mogen vervalt eveneens.

Het testbeleid is veranderd en een zelftest is voldoende. De PCR-test blijft mogelijk voor bovenstaande gevallen. Wij streven ernaar dat je binnen 24 uur terecht kunt bij een testlocatie in de regio. Sommige locaties lopen sneller vol dan andere locaties. Het kan dus zijn dat je verder moet reizen naar de testlocatie of dat je langer moet wachten voordat je getest kan worden in de locatie naar keuze. 

Heb je telefonisch of online een afspraak gemaakt? Dan kun je via www.coronatest.nl de afspraak afzeggen. Deze optie vind je onder de knop 'Mijn testafspraak of uitslag'. Deze optie verschijnt zo 30 minuten na het maken van de afspraak. Om de gegevens te bekijken heb je een DigiD nodig.

Afzeggen

Onder de knop ‘testafspraak of uitslag’ kun je de afspraak verwijderen. Heb je de afspraak afgezegd, dan is deze ook niet meer zichtbaar in het overzicht met de afspraakgegevens.

Naar de testlocatie

Kom - voor zover dat kan - met de auto naar de testlocatie. Als je geen auto of rijbewijs hebt, kun je ook lopend of met de fiets komen. Of je kunt een huisgenoot of iemand uit je omgeving vragen om je met de auto te brengen.

Als je te ziek bent om naar de testlocatie te komen, neem dan contact op met de huisarts. Bel 112 bij levensbedreigende situaties.

De test

Wij vragen je bij voorkeur met de auto, fiets of lopend te komen. Sommige locaties werken op drive-through basis. Dat betekent dat je in de auto kunt blijven zitten wanneer de test bij je wordt afgenomen. Je krijgt ter plekke aanwijzingen van ons personeel. Tijdens de test kun je in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test kun je de locatie weer uitrijden. Als je met de fiets of lopend naar deze drive-through locaties komt, helpen wij je in de testlocatie via een aparte route.

PCR-test

Op alle locaties werken wij met PCR-testen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af.

De test is voor iedereen gratis.

Wanneer je positief bent getest op corona met een PCR- of zelftest, daarvan hersteld bent en geen nieuwe of verergerde klachten ontwikkelt, is het niet zinvol om opnieuw te testen. De testen kunnen namelijk lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.

Let op: De isolatieregels staan op zich. Het is dus NIET zinvol om een test te gebruiken om de isolatie bij een negatieve test te verkorten of bij een (nog) positieve test te verlengen.

De GGD test alleen of mensen het coronavirus op dit moment bij zich dragen. Testen om aan te tonen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (via het bloed, ook wel serologische testen), worden uitgevoerd door Star-shl.

De uitslag

Ben je bij de GGD positief getest? Dan ontvang je een beveiligde e-mail met daarin informatie over wat je moet doen. Daarnaast kan het zijn dat je door onze collega's wordt gebeld. Bij een gedeelte van de mensen met een positieve testuitslag, voeren wij een gesprek op maat om jou van informatie te voorzien.

Ga bij een positieve testuitslag altijd in isolatie.

Wanneer moet ik thuisquarantaine (thuisblijven)?

Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon:
•    extra alert te zijn op klachten
•    direct te testen bij klachten en
•    contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden.

Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Doe dan de quarantainecheck. Lees hier meer over de leefregels.

Als de uitslag negatief is, betekent dit dat je op het moment van testen geen corona had. Je hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Krijg je opnieuw klachten of worden de klachten erger? Doe dan een zelftest. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Ik heb een herstelbewijs nodig
Vanaf 23 maart heb je geen testbewijs meer nodig om toegang te krijgen tot een activiteit of evenement. Heb je een herstelbewijs nodig (bijvoorbeeld om te reizen) dan is het voorlopig nog mogelijk om te testen bij de GGD.

Heb je geen BSN of DigiD en wil je je buitenlandse vaccinatie registreren of heb je een herstelbewijs nodig om te reizen? Dan kun je een QR-code laten aanmaken bij het QR-servicepunt. Maak hiervoor een afspraak via 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur). Bekijk op deze pagina op welke locaties wij open zijn.

Overige vragen

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken je gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren de gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Op onze website lees je meer de verschillende testen in onze regio, zoals de PCR-test, de antigeentest en de zelftest. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.