Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie voor mensen uit 1996 t/m 2003

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kom je uit de geboortejaren 1996 tot en met 2003? Lees onderaan de pagina dan meer over de vaccinatie tegen het HPV-virus. Dit kan verschillende soorten kanker veroorzaken. De vaccinatie beschermt je ertegen.

Geboren in 2004 of 2005? Ook dan kun je je HPV-vaccinatie nog gratis halen. Dit kan tot en met vrijdag 31 mei.

Wil je een HPV-vaccinatie, kom dan naar een van de onderstaande HPV-priklocaties. Er is een beperkt aantal plekken, dus is het handig om vooraf een afspraak te maken. Dan weet je zeker dat je een vaccinatie kan krijgen op het moment dat jij wilt.

Bel voor het maken van een afspraak naar 010 - 443 80 30. Wij zijn per telefoon bereikbaarvan maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur. Wij hebben pauze van 12.00 - 13.00 uur.

Vragen? Stel ze anoniem via WhatsApp

Je kan je vraag anoniem via WhatsApp stellen. We vragen niet naar persoonsgegevens.

Bekijk de locaties en actuele openingstijden op deze pagina.

Wat doe ik voor mijn bezoek?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.

• Neem je identiteitskaart en, als je dat hebt, je gele vaccinatieboekje mee.

• Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.

• Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.

Vragen of twijfels over HPV-vaccinatie

Er is veel informatie over HPV en de prik. En we begrijpen het goed als je vragen of twijfels hebt. Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen die we vaak krijgen. Zit jouw vraag er niet tussen? Doe de HPV Keuzehulp of stel je vraag via WhatsApp.

Twijfel je nog en wil je daar persoonlijk met een specialist over praten? Bel dan met de Twijfeltelefoon: 088 - 755 57 77. De medewerkers van de Twijfeltelefoon gaan graag met je in gesprek. Ook in het Engels, Turks of Arabisch. Kijk voor openingstijden op: HPV vaccin | De Twijfeltelefoon

Meer informatie over HPV en de prik vind je ook op de website van het RIVM.

Over het HPV-virus

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Andere vormen zijn kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis en in de mond- en keelholte. Er zijn veel verschillende HPV-typen. Maar de typen 16 en 18 veroorzaken het grootste deel van deze vormen van kanker. De HPV-inentingsstof, die we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze twee typen HPV.

HPV is heel besmettelijk. En je merkt het niet als je het hebt. Als je vrijt met iemand die HPV heeft, kun je het virus krijgen. Via de handen, huid, of mond. Ook zonder seks kun je besmet raken. Door het aanraken van de penis of vagina, en door seks via de mond.

HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent, kan het virus hebben. Zonder dit zelf te weten. Die kan jou dan besmetten. Ook als je condooms gebruikt, loop je nog steeds risico op een HPV-besmetting.

Over de vaccinatie

Ja. Je kunt deze prik tot en met vrijdag 31 mei kosteloos halen.

Ben je 18 jaar of jonger dan kun je de HPV-prikken gratis halen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond. Ook als je al 1 van de prikken hebt gehad. Kijk op eenprikzogepiept.nl/wanneer voor de vaccinatiedagen bij jou in de buurt.

Of je de prik haalt, is jouw keuze. Gelukkig is het risico dat je een van de verschillende soorten kanker krijgt, niet heel groot. Maar met 2 prikken kan je dit risico heel makkelijk voorkomen. Voordat het virus tot HPV-kanker leidt, kun je al beginnende vormen van HPV-kanker krijgen. Het gevolg hiervan kan groot zijn. En het brengt veel onzekerheid en vervelende controles op intieme plekken en behandeling met zich mee.

De plek van de prik kan een beetje pijn doen. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal weer over na n tot drie dagen. We houden de gezondheid van jongeren die het HPV-vaccin krijgen goed in de gaten. Er zijn in ruim 10 jaar nooit erge, blijvende bijwerkingen van de vaccinatie gevonden. Ook niet in andere landen. Heb jij last van een bijwerking? Dan kan je deze melden bijBijwerkingencentrum Lareb.

Je bent niet de enige! Mensen van jong tot oud hebben angst voor prikken. De GGD kan je hierbij helpen.

Geef van tevoren aan dat je het spannend vindt om een prik te krijgen. Dan kun je gerust iemand meenemen. Die persoon mag overal bij zijn: ook als je de prik krijgt. Een medewerker neemt jullie mee naar een rustige plek binnen de priklocatie. We kunnen je liggend prikken, als je bang bent om flauw te vallen.

Tips die je kunnen helpen controle te krijgen over je prikangst:

  • Zorg dat je uitgerust bent, en eet en drink voldoende voordat je de priklocatie bezoekt.
  • Vertel onze medewerkers dat je het spannend vindt, dan nemen we de tijd voor je.
  • Kijk weg als de naald in beeld komt.
  • Denk aan iets leuks als je de prik krijgt, of neem muziek mee.
  • Je kunt altijd terug: je kunt op elk moment beslissen dat je de prik toch niet wilt.

Lees hier meer.

Met 2 vaccinaties, met minimaal 5 maanden ertussen, ben je goed beschermd tegen een HPV-infectie. Het maakt niet meer uit hoe oud je bent. Het is wel belangrijk dat er minimaal 5 maanden tussen de 1e en 2e vaccinatie zitten.

Meestal krijg je een half jaar na je 1e prik een uitnodiging voor de 2e prik. Er moeten in ieder geval minimaal 5 maanden tussen de 2 prikken zitten. Als er meer tijd zit tussen de prikken, dan is dat niet erg. Wil je beide HPV-prikken gratis halen? Dan moet je de 1e prik voor half december 2023 gehaald hebben.

Ja dit kan. Raak je besmet met HPV-typen 16 of 18? Dan zorgt de inentingsstof ervoor dat je eigen immuunsysteem dit virus direct herkent. En het virus doodt. Het risico op een nieuwe, langdurige ziekte met HPV-typen 16 of 18 is dan heel klein.

De persoonsgegevens die je geeft aan GGD Rotterdam-Rijnmond, houden we geheim. Wij gebruiken de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze aan ons geeft. We slaan jouw gegevens op volgens de regels van de Wet publieke gezondheid. En de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst. Een HPV-prik is een medische behandeling. De GGD moet jouw inentingsgegevens dan minimaal 20 jaar bewaren.

Wil je meer weten over ons privacybeleid of jouw rechten? Lees dan onze privacyverklaring.

Verlenging campagne

Het aantal mensen dat zich laat prikken tegen HPV is lager dan we hadden verwacht. Ondanks alle moeite die de GGD’en en het RIVM hiervoor doen.

Het blijkt dat veel mensen uit de leeftijdsgroep toch nog een prik willen halen. Zij hebben het halen van de prik waarschijnlijk uitgesteld. En beseffen nu dat het wel belangrijk is. Daarom kon deze leeftijdsgroep de 1e prik gratis halen. Zij konden dit doen tot half december 2023. De 2e prik kun je nog tot en met vrijdag 31 mei.

Vanaf 1 juni betaal je vanaf je 19e zelf voor de HPV-prik.

Het advies is om zo snel mogelijk je eerste prik te halen. Er moeten namelijk minimaal 5 maanden tussen de 1e en de 2e prik zitten.

Tot en met vrijdag 31 mei is de HPV-prik gratis.

Dan kun je je 1e prik halen tot en met vrijdag 31 mei. Let op: je 2e prik moet je zelf betalen.