Spring naar het artikel

Vossenlintworm

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Zijn vossen een risico voor onze gezondheid?

Vossen zijn mooie dieren om te zien, maar hun aanwezigheid in de stad, sinds begin deze eeuw, brengt gezondheidsrisico’s voor de mens met zich mee.

Hoe groot is het risico?

Sinds 2002 lopen er weer vossen rond in Rotterdam. Het dier vormt een mogelijk gezondheidsrisico voor de mens door de vossenlintworm. Vroeger kwam er ook rabiës (hondsdolheid) voor bij vossen. Het risico op vossenlintworm in Rotterdam is op dit moment erg klein te noemen. Er zijn beschermende maatregelen te nemen. Nederland is sinds 1991 officieel rabiësvrij verklaard, sinds 1989 is geen enkele vos nog positief getest op rabiës.

Wat is de vossenlintworm?

Vossenlintworm kan worden overgedragen door contact met ontlasting van een geïnfecteerde vos. In Nederland is de vossenlintworm gevonden in Oost-Groningen en Zuid-Limburg. In het midden en het westen van het land is de lintworm nog niet aangetoond bij vossen. Sinds 2008 zijn er drie gevallen bekend van mensen van wie wordt aangenomen dat zij de infectie in Nederland hebben opgelopen.

Want kunt u ertegen doen?

Hygiënische maatregelen, zoals het wassen van de handen na werken in de tuin en het schoonmaken van wilde bosvruchten, groente en fruit uit eigen tuin voor consumptie zijn de belangrijkste manieren om overdracht van de infectie te voorkomen. Het is verder belangrijk geen ontlasting of kadavers van vossen aan te raken.