Spring naar het artikel

Difterie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Difterie is een bacteriële infectie die meestal met keelpijn begint. De ziekte is zeer besmettelijk en kan dodelijk aflopen.

Wat is het?

Difterie is een zeer besmettelijk ziekte die soms dodelijk afloopt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Corynebacterium diphteriae). De difteriebacterie leeft op de huid of in de mondholte van de mens. Besmetting van mens op mens vindt plaats door hoesten en niezen of door contact met een open wond. Iemand kan besmet zijn met de difteriebacterie zonder zelf ziek te zijn, maar kan wel anderen ongemerkt besmetten.

Wat merkt u ervan?

Difterie ontwikkelt zich meestal in de keel. De verschijnselen zijn dan keelpijn, opgezette lymfeklieren, lichte koorts en een griepachtig gevoel. Hierbij kunnen slikklachten en ademhalingsproblemen voorkomen. Een grijze aanslag op de keelamandelen en in de keelholte is zeer kenmerkend voor difterie. Difterie kan zeer ernstig verlopen en leiden tot schade aan de luchtwegen, de hartspier en het zenuwstelsel. De difteriebacterie kan ook een ontsteking van de huid veroorzaken. Deze vorm is minder ernstig.

Hoe kunt u het oplopen?

De difteriebacterie leeft op de huid of in de mondholte van de mens. Besmetting van mens op mens vindt plaats door hoesten en niezen of door contact met een open wond.
Iemand kan besmet zijn met de difteriebacterie zonder zelf ziek te zijn, maar kan wel anderen ongemerkt besmetten.

Hoe kunt u het voorkomen?

Een vaccinatie is de belangrijkste maatregel om difterie te voorkomen. De meeste mensen die na 1950 zijn geboren hebben d vaccinatie op de kinderleeftijd gekregen als DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) via het Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie wordt elke tien jaar aanbevolen. Wie deze vaccinaties nooit eerder heeft gehad wordt aangeraden een volledige serie van drie injecties te laten toedienen.