Spring naar het artikel

Ebola

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ebola is een zeldzame, maar ernstige virusziekte. In 2014 en 2015 eiste een epidemie in West-Afrika ruim 11.000 doden.

Wat is het?

Ebola is een virus waar mensen erg ziek van worden. De ziekte is zeldzaam. De klachten beginnen meestal met hoofdpijn, spierpijn en hoge koorts. Als mensen zieker worden, krijgen ze last van braken, diarree of bloedingen in het lichaam. Tot nu toe zijn uitbraken van deze ziekte alleen voorgekomen in delen van Afrika.

Waar komt het voor?

Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn de West-Afrikaanse landen die na december 2013 het zwaarst zijn getroffen door de ebola-uitbraak. Wereldwijd zijn er sinds het begin van de epidemie 28.646 ebolapatiënten gemeld van wie 11.323 mensen zijn overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft West-Afrika eind december 2015 ebolavrij verklaard. Toch bestaat de kans dat zich nog gevallen van ebola zullen voordoen. Om eventuele nieuwe gevallen snel op te merken, blijven de instanties in de drie landen alert. De kans dat een reiziger ebola oploopt en meebrengt naar Nederland is erg klein.

Hoe raakt u besmet?

Iemand kan alleen besmet raken door direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel of zweet van een besmette patiënt. Alleen als deze patiënt zelf de klachten al heeft, kan hij of zij anderen besmetten. Ebola is dus minder gemakkelijk over te dragen dan griep. Verspreiding van het virus via de lucht, bijvoorbeeld door niezen of hoesten, is niet aangetoond. Alle tot nu toe gemelde patiënten stonden in direct contact met ebolapatiënten of waren hulpverleners die patiënten hadden verzorgd.

Wat kunt u doen?

Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat vooral uit het bestrijden van de complicaties.

Hoe is de regio Rotterdam-Rijnmond voorbereid op een mogelijke ebolapatiënt?

Ziekenhuizen, huisartsen, de ambulancedienst, de politie en de GGD hebben afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren als een patiënt uit deze regio mogelijk ebola heeft. Hiervoor ligt een draaiboek klaar, waarmee de partijen hebben geoefend. Mogelijke ebolapatiënten worden opgenomen in het Erasmus MC.

Meer informatie

Op de website van het RIVM leest u meer informatie over de ebola-uitbraak van 2014-2015 in West-Afrika.
Op de sites van de WHO en van het ECDC is ook informatie beschikbaar in andere talen.
Reizigers kunnen actuele informatie vinden via ggdreisvaccinaties.nl, lcr.nl en de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over reisadviezen