Spring naar het artikel

Hepatitis A

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Hepatitis A staat ook bekend als geelzucht en is in Nederland zeldzaam.

Wat is het?

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Hepatitis A komt in Nederland af en toe voor.

Wat merkt u ervan?

De klachten bij hepatitis A zijn: misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. De ontlasting is lichter van kleur en de urine donkerder dan normaal (de kleur van sterke thee). Het oogwit en de huid kunnen een gele kleur hebben. Kleine kinderen hebben vaak geen klachten, maar kunnen het virus wel overdragen op andere personen.

Hoe loopt u het op?

De ontlasting van iemand met hepatitis A is erg besmettelijk. Via de handen kan het hepatitis A-virus op bestek en eten terecht komen. Drank of voedsel kan hierdoor besmet raken met het virus. Zo komen andere mensen ermee in contact.

Wat kunt u doen?

Om besmetting met hepatitis A te voorkomen, is goede hygiëne erg belangrijk. Was uw handen regelmatig met zeep, zeker voordat u eten bereidt. Was altijd uw handen na toiletbezoek en na het verschonen van luiers.
Verder wordt aanbevolen dat de huisgenoten van een hepatitis A patiënt worden ingeënt, zodat zij de ziekte niet kunnen krijgen. Hepatitis A komt voor in de meeste (sub)tropische landen maar ook in landen dichter bij huis zoals Kroatië, Marokko, Egypte en Turkije. Als u naar die landen reist, kunt u zich ook voor de reis laten vaccineren. Een volledige serie bestaat uit twee vaccinaties. Na de eerste vaccinatie bent u één jaar beschermd tegen hepatitis A. De tweede vaccinatie kunt u na een half jaar tot een jaar herhalen. U bent dan dertig jaar beschermd tegen hepatitis A.