Spring naar het artikel

Kinkhoest

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, luchtpijp en neus. De Bordetella pertussis-bacterie veroorzaakt deze ziekte. Die bacterie komt bij hoesten, niezen en praten in de lucht.

Wat is het?

Kinkhoest lijkt op een stevige verkoudheid. Maar het is een besmettelijke ziekte van de keel, luchtpijp en neus. De infectie gaat over van de ene op de andere persoon bij hoesten, niezen en praten. De bacterie komt dan in de lucht, waardoor anderen die kunnen inademen.

Wat merk je ervan?

Klachten kunnen zijn: koorts, stevige verkoudheid en een droge hoest. Vooral kinderen hebben hier last van. Deze eerste fase duurt ongeveer 2 weken. Na deze 2 weken worden de hoestbuien erger, vooral ’s nachts. 

Tijdens een hoestbui kan iemand last hebben van een piepende ademhaling en het opgeven van slijm. Een kind kan tijdens een hoestbui blauw worden. Na zo’n erge hoestbui komt overgeven vaak voor. De hoestbuien zijn erg vermoeiend. 

Deze periode duurt enkele weken. Hierna gaat het hoesten langzaam over in een zogenaamde losse hoest (dus zonder slijm). Die kan nog een paar weken duren. Volwassenen hebben dit soort klachten niet vaak. De kinkhoest lijkt dan op een forse verkoudheid.

Hoe kun je kinkhoest krijgen?

De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand die een infectie heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine bacteriedruppeltjes in de lucht. Andere mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo ook kinkhoest krijgen. Kinkhoest is vooral besmettelijk als je net ziek bent.

Hoe kun je kinkhoest voorkomen?

Kinderen krijgen in Nederland een prik tegen kinkhoest. Ook na deze prik kan iemand kinkhoest krijgen, maar dan in een milde vorm. Daarnaast helpt hygiëne om kinkhoest te voorkomen. 

Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken. Gooi dit na gebruik weg en was daarna je handen. Heb je geen papieren zakdoekje, hou dan je hand voor je neus en mond. En was daarna je handen. Je kunt ook in de plooi van je elleboog hoesten en niezen.

Zwangeren en kinderen in Nederland krijgen vaccinaties tegen kinkhoest aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma(externe link). Als een kind de vaccinatie heeft gekregen dan beschermt dat voor een aantal jaar. Daarom worden niet alleen baby's, maar ook kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest.

Eind 2015 adviseerde de Gezondheidsraad alle zwangere vrouwen om een prik te halen tegen kinkhoest. En wel in het derde trimester. Dit om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen. Tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Hieronder vind je meer informatie.

Hoe beschermt deze vaccinatie mijn baby tegen kinkhoest?

Na een prik tegen kinkhoest maakt je lichaam antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze antistoffen gaan ook naar de ongeboren baby. Dit gaat via de navelstreng. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest. En zo kan je baby de eerste maanden van het leven geen kinkhoest krijgen.

Is deze vaccinatie veilig voor mij en de baby?

De prik tegen kinkhoest is een dood vaccin. Dit betekent dat er geen levende bacteriën in deze vaccinatie zitten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is voor moeder en ongeboren kind.

Wanneer kan ik de prik tegen kinkhoest het beste halen?

Je kunt een prik halen vanaf week 22 van je zwangerschap. Zo hebben ook vroeggeboren baby’s er voordeel van.

Kan ik deze prik bij de GGD krijgen?

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen zit sinds 16 december 2019 in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt de prik gratis halen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je kunt meer lezen op de website van het CJG en het RIVM

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de website van het RIVM.