Spring naar het artikel

Kinkhoest

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, luchtpijp en neus die wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis-bacterie. Die komt bij hoesten, niezen en praten in de lucht.

Wat is het?

Kinkhoest lijkt op een hardnekkige verkoudheid, maar is in werkelijkheid een besmettelijke aandoening van keel, luchtpijp en neus. De infectie wordt overgedragen doordat de bacterie bij hoesten, niezen en praten in de lucht komt en door anderen wordt ingeademd.

Wat merkt u ervan?

Klachten kunnen zijn: koorts, hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. Vooral kinderen hebben deze verschijnselen. Deze eerste fase duurt ongeveer twee weken. Na deze twee weken worden de hoestbuien erger, vooral ’s nachts. Tijdens een hoestbui kan iemand last hebben van een piepende ademhaling en het opgeven van slijm. Tijdens de hoestbui kan een kind blauw aanlopen en na de hoestbui wordt vaak gebraakt. De hoestbuien zijn erg vermoeiend. Deze periode duurt enkele weken, hierna gaat het hoesten langzaam over in een zogenaamde losse hoest (dus zonder slijm) die nog enige weken kan duren. Bij volwassenen treden deze verschijnselen vaak niet op. De kinkhoest lijkt dan op een forse verkoudheid.

Hoe kunt u kinkhoest oplopen?

De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand die een infectie heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Andere mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo ook besmet raken. Kinkhoest is vooral besmettelijk in het begin van de ziekte.

Hoe kunt u kinkhoest voorkomen?

Kinderen worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest. Ook na inenting kan iemand kinkhoest krijgen, maar dan in een milde vorm. Daarnaast helpt hygiëne om kinkhoest te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna uw handen te wassen. Als u geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houdt dan uw hand voor de neus en mond en was daarna uw handen. U kunt ook in de plooi van uw elleboog hoesten en niezen.

Eind 2015 heeft de gezondheidsraad alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich in het derde trimester te laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Hieronder vindt u meer informatie.

Hoe beschermt deze vaccinatie mijn baby tegen kinkhoest?
Na een kinkhoestvaccinatie zal uw lichaam antistoffen aanmaken tegen kinkhoest. Deze antistoffen gaan ook naar de ongeboren baby, dit gaat via de navelstreng. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Is deze vaccinatie veilig voor mij en de baby?
De vaccinatie tegen kinkhoest is een dood vaccin, er zitten geen levende bacteriën in deze vaccinatie. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het krijgen van een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is voor moeder en ongeboren kind.

Wanneer kan ik me het beste laten vaccineren tegen kinkhoest?
U kunt zich laten vaccineren vanaf week 22 van de zwangerschap. Zo zullen ook vroeg geboren baby’s er voordeel van hebben.

Kan ik deze vaccinatie bij de GGD krijgen?
De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is vanaf 16 december 2019 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. U kunt de vaccinatie dan gratis bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgen.

U kunt meer lezen op de website van het CJG en het RIVM. Als u nog vragen heeft of meer informatie over kinkhoest wilt, neem dan contact op met de afdeling infectieziekten op 010 - 433 98 84 (op werkdagen 8.30 – 17.00 uur).