Spring naar het artikel

Schurft (scabiës)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De schurftmijt graaft zich een weg door de oppervlakte van de huid om daar haar eitjes te leggen. Dat zorgt voor jeuk, blaasjes en bultjes op de huid.

Wat is het?

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes aan de oppervlakte van de huid en legt daar haar eitjes.

Wat merkt u ervan?

Een van de belangrijkste verschijnselen is jeuk die steeds erger wordt. Dit kan over het hele lichaam voorkomen. Iemand met schurft heeft hier vooral ’s nachts last van en als het warm is. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan.

Hoe kunt u het oplopen?

Besmetting kan plaatsvinden door langdurig (een kwartier of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Denk aan lichamelijke verzorging, seksueel contact of gezamenlijk gebruik van een bed. Schurft is goed te behandelen met een crème.

Hoe kunt u het voorkomen?

U kunt een paar algemene voorzorgsmaatregelen nemen om schurft te voorkomen. Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander. Gebruik op reis eventueel uw eigen lakens/lakenzak. Als u weet dat iemand schurft heeft, vermijd dan langdurig intensief huidcontact.