Spring naar het artikel

Schurft (scabiës)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Schurft is een besmettelijke huidziekte die klachten van jeuk geeft. De laatste tijd komt schurft steeds meer voor. Je vindt hier informatie over wat schurft is, en wat je ertegen kan doen.

Wat is schurft?

Schurft is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit zijn heel kleine, spinachtige beestjes die niet met het blote oog te zien zijn. De schurftmijt graaft zich een weg door de oppervlakte van de huid om daar haar eitjes te leggen.

Wat voor klachten geeft schurft?

Een van de belangrijkste klachten van schurft is jeuk. Iemand met schurft heeft hier vooral ’s nachts last van. En als het warm is. Op de huid kunnen ook blaasjes, rode bultjes of puistjes ontstaan. Schurft kan over het hele lichaam voorkomen, maar de schurftmijt zit het liefst op de handpalmen, tussen de vingers, polsen, ellebogen, voeten en rondom de geslachtsdelen. Hoewel de klachten door schurft heel vervelend en hardnekkig kunnen zijn, kan het meestal geen kwaad. 

Ik denk dat ik schurft heb. Wat moet ik doen?

Neem bij klachten contact op met je huisarts. De huisarts kan verder (laten) onderzoeken of het om schurft gaat. Als het echt om schurft gaat, krijg je een behandeling. De huisarts kan je ook adviseren over verdere maatregelen. Heb je schurft en werk je in de zorg? Meld dit dan ook aan je werkgever. Je werkgever neemt dan contact op met de GGD.

Hoe krijgt iemand schurft?

Iedereen kan schurft krijgen. Je kunt besmet raken door langdurig (meer dan 15 minuten) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Maar ook door gebruik van besmet beddengoed, handdoeken, kleding of knuffeldieren. Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven. Nadat iemand besmet is geraakt duurt het vaak 2 tot 6 weken voordat de (jeuk)klachten beginnen.

Hoe gaat de behandeling tegen schurft?

Schurft is goed te behandelen met een speciale crème. Deze crème is zonder recept te koop bij de drogist (Permetrine -Loxazol- crème). De huisarts kan ook andere crèmes of soms tabletten voorschrijven tegen schurft.

De schurftmijt nestelt zich ook in textiel. Voor een goede behandeling zijn daarom extra maatregelen nodig, zoals het wassen van kleding en beddengoed. Het is heel belangrijk dat dit op de juiste manier en volgorde gebeurt. Zo voorkom je dat je de schurft weer terugkrijgt.

Hier vind je wat je stap voor stap moet doen om schurft te behandelen: Stappenplan behandeling schurft (RIVM)

Moeten anderen in mijn omgeving ook iets doen om te voorkomen dat ze schurft krijgen?

Vaak moeten anderen in je omgeving ook worden behandeld tegen schurft. Dit zijn personen waarmee je langdurig (een kwartier of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact mee hebt gehad. Bijvoorbeeld huisgenoten, logees, of seksuele contacten. Deze personen kunnen al besmet zijn, zonder dat ze klachten hebben. Het is heel belangrijk dat deze personen worden gewaarschuwd dat ze misschien schurft hebben. Het is namelijk erg belangrijk dat iedereen zich tegelijk behandelt. En dat alle extra maatregelen (zoals het wassen van kleding) tegelijkertijd worden genomen. Zo voorkom je dat de schurftmijt achterblijft en opnieuw anderen besmet.  

Kan ik vaker schurft krijgen?

Ja, je kan vaker schurft krijgen. Na de behandeling kan de jeuk nog 6 weken aanhouden. Het lichaam bouwt geen afweer op tegen schurft.