Spring naar het artikel

Tuberculose

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie heet Mycobacterium tuberculosis. De meest voorkomende vorm is longtuberculose. De bacterie kan ook in andere organen voorkomen. 

We spreken van open of besmettelijke tuberculose als de bacterie door hoesten/niezen overgedragen kan worden op andere mensen. Het is ook mogelijk dat mensen met longtuberculose geen bacteriën ophoesten, zij zijn dan ook niet besmettelijk. Deze niet besmettelijke vorm wordt ‘gesloten’ longtuberculose genoemd. Tuberculose is met medicijnen goed te genezen.

Wie komt in aanmerking voor vaccinatie tegen tuberculose?

In Nederland wordt deze vaccinatie aangeboden aan pasgeborenen en kinderen jonger dan 12 jaar van ouders afkomstig uit gebieden waar tuberculose nog veel voorkomt. In Nederland komt tuberculose nog regelmatig binnen deze bevolkingsgroepen voor. Deze vaccinatie beschermt jonge kinderen tegen de ernstige vormen van tuberculose.

Regionaal Expertisecentrum

Om tuberculose zo goed mogelijk te bestrijden werken de GGD-en in Zuid-Holland samen als Regionaal Expertisecentrum (REC). Wil je meer weten over tuberculose, ga je op reis naar een risicoland, wil je de kosten weten voor een vaccinatie en/of wil je een afspraak maken/verzetten? Ga voor deze informatie en meer naar tbczuidholland.nl.

If you need information or if you wish to make/reschedule an appointment, please visit our joint website: tbczuidholland.nl.

Onderzoek werkzaamheid TBC-vaccin tegen het coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht hebben bekend gemaakt dat zij een onderzoek starten naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Het doel van het voorgenomen onderzoek is om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Zie voor meer informatie de website van het Radboud UMC.

De GGD nodigt volgens de landelijke richtlijn alleen kinderen uit risicogroepen voor tuberculose uit voor deze vaccinatie. Er is (nog) geen bewijs dat de vaccinatie tegen tuberculose daadwerkelijk effect heeft op een infectie met het coronavirus. Het onderzoek zal daar meer inzicht in moeten geven.