Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Stafylokokken zijn veel voorkomende bacteriën. Gezonde mensen kunnen ze bij zich dragen zonder er last van te hebben. MRSA is een variant die ongevoelig is voor antibiotica.

Wat is het?

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica.

Wat merkt u ervan?

Mensen kunnen MRSA bij zich dragen zonder ziek te zijn. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Het MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard. De bacterie gaat dan vanzelf weer weg. MRSA kan ook infecties veroorzaken, zoals een steenpuist. In zeldzame gevallen kan een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking ontstaan. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat eventuele verschijnselen zich voordoen.

Hoe kunt u het oplopen?

Patiënten met MRSA zijn besmettelijk voor anderen als er sprake is van direct huidcontact, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo worden ingeademd. MRSA zal zich bijna altijd via lichamelijk contact verspreiden en zelden via de lucht. Patiënten met een MRSA-infectie zijn meestal besmettelijker dan personen die MRSA-drager zijn.
Er zijn aanwijzingen dat MRSA ook bij verschillende diersoorten voorkomt en van dier op mens wordt overgedragen. Vooral bij varkens kan dit voorkomen.

MRSA is door de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen. Sommige buitenlandse ziekenhuizen hebben veel last van MRSA. In Nederland wordt veel gedaan om infecties met MRSA te voorkomen.

Heeft u vragen over MRSA in uw werksituatie? Of bent u werkgever van professionals in de zorg? Dan verwijzen wij u naar mrsa-net.nl. Of ga naar de informatie over meldingsplicht MRSA-infectie, op de pagina Meldingsplicht (Professionals).