Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Stafylokokken zijn veel voorkomende bacteriën. Gezonde mensen kunnen ze bij zich dragen zonder er last van te hebben. MRSA is een vorm die ongevoelig is voor antibiotica.

Wat is het?

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok,  want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica.

Wat merk je ervan?

Mensen kunnen MRSA bij zich dragen zonder ziek te zijn. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus. Maar ze kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Je draagt de MRSA-bacterie meestal tijdelijk. De bacterie gaat dan vanzelf weer weg. MRSA kan ook infecties veroorzaken, zoals een steenpuist. In zeldzame gevallen kan een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking ontstaan. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat sommige verschijnselen optreden.

Hoe kun je het krijgen?

Patiënten met MRSA zijn besmettelijk voor anderen bij direct huidcontact, vooral via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen. Dan kun je het inademen. MRSA zal zich bijna altijd via lichamelijk contact verspreiden en bijna nooit via de lucht. Patiënten met een MRSA-infectie zijn meestal besmettelijker dan personen die MRSA-drager zijn.

Er zijn aanwijzingen dat MRSA ook bij verschillende diersoorten voorkomt. Dieren kunnen het dan aan mensen geven. Vooral bij varkens kan dit voorkomen.

Maatregelen

In Nederland doen we veel om verspreiding van MRSA in de gezondheidszorg te voorkomen. Patiënten met MRSA verplegen en behandelen we bijvoorbeeld apart. Dat doen we om te voorkomen dat andere (kwetsbare) patiënten ook MRSA-drager worden. Sommige mensen hebben een hogere kans om MRSA-drager te zijn. Daarom testen we in een aantal situaties mensen die in een Nederlands ziekenhuis komen. We onderzoeken dan of zij drager zijn van MRSA. Dat doen we als een patiënt:

  • kort voor opname in het buitenland in een ziekenhuis is geweest;
  • contact had met bedrijfsmatig gehouden levende varkens/vleeskalveren/vleeskuikens;
  • woont op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden.

Personen die in de zorg werken en MRSA-drager zijn, mogen soms hun werk niet uitvoeren. Of ze moeten vervangend werk doen. De bedrijfsarts vertelt je dit als dat nodig is.

Meer informatie?

Wil je meer weten over MRSA? Zie dan de pagina van het RIVM.

Heb je vragen over MRSA in jouw werksituatie? Of ben je werkgever van professionals in de zorg? Dan kun je kijken op mrsa-net.nl. Of ga naar de informatie over meldingsplicht MRSA-infectie, op de pagina Meldingsplicht (Professionals).