Spring naar het artikel

Kinderdagverblijven

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als kinderdagverblijf heb je misschien al eens een melding gedaan bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Voor kindjes met diarree, waterpokken of een andere infectieziekte. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met die meldingen, en wat meld je zoal? Op deze pagina lichten we toe hoe het team Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond jou kan ondersteunen.

Een vraag uit de praktijk

Een kinderdagverblijf neemt contact op met de GGD Rotterdam-Rijnmond, team Infectieziekten. In een korte tijd zijn er 5 kinderen met huiduitslag op de groep. De klach­ten zijn wisselend. Sommige kinderen hebben blaasjes, andere kinderen weer plekjes die lijken op krentenbaard. Het ene kind is er ziek van, het andere kind weer niet. Van 2 kinderen weten ze dat de huisarts geen duidelijke oorzaak heeft gevonden. Eén van de medewerkers is zwanger en intussen is er ook wat onrust onder de ouders. Behalve dat dit een melding is van een uitbraak, is er ook behoefte aan advies.

Wat kan de afdeling infectieziekten van de GGD doen?

  • Samen met het kinderdagverblijf in kaart brengen wie, wanneer, welke klachten heeft (gehad);
  • Hygiëne-advies op maat;
  • Contact opnemen met de betrokken huisartsen, na toestemming van de ouders, om goed na te vragen waar de huisarts aan denkt;
  • Advies geven aan zwangere medewerkers of moeders;
  • Onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) bij de zieke kinderen, op kosten van de GGD;
  • Communicatie oppakken naar ouders, indien gewenst.

In bovenstaande situatie bleef de oorzaak van de klachten onbekend. Gelukkig stagneerde het aantal kinderen met klachten al snel. Het was voldoende om de situatie goed in kaart te brengen en hygiëne-adviezen te geven.

 

Handige tools

KIDDI-app: In de KIDDI-app is eenvoudig infor­matie te vinden over infectieziekten, hygiëne en wanneer je contact opneemt met de GGD. De KIDDI app is te downloaden in de appstore of Play Store.

Vlekjestoolkit: Handige toolkit voor vlekjesziekten: ga naar www.rivm.nl, zoek op ‘vlekjes’ en klik op ‘geen vlek is te gek’ voor meer informatie.

Filmpje: Bekijk het filmpje over het werk van de GGD. Zo kom je nog meer te weten over hoe de GGD jouw kinderdagverblijf kan ondersteunen.

Deurbriefjes: Op de website van het RIVM vind je deurbriefjes van verschillende infectieziekten die je kunt gebruiken voor communicatie gericht naar ouders.

Meer info en melden van een uitbraak

Voor meer informatie of het melden van een uitbraak kun je bellen met de afdeling infectieziekten, GGD Rotterdam-Rijnmond: 010 - 433 99 66. Je kunt dit ook melden op de webpagina.