Spring naar het artikel

Kinderdagverblijven

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kindjes met diarree, waterpokken of een andere infectieziekte, als kinderdagverblijf heeft u misschien al eens een melding gedaan bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met die meldingen en wat wordt er zoal gemeld? Op deze pagina lichten we toe hoe het team Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond u kan ondersteunen.

Een vraag uit de praktijk.

Een kinderdagverblijf neemt contact op met de GGD Rotterdam-Rijnmond, team Infectieziekten. In een korte tijd zijn er vijf kinderen met huiduitslag op de groep. De klach­ten zijn wisselend. Sommige kinderen hebben blaasjes, andere kinderen weer plekjes die lijken op krentenbaard, het ene kind is er ziek van, het andere kind weer niet. Van twee kinderen weten ze dat ze naar de huisarts zijn geweest, maar er is geen duidelijke oorzaak gevonden tot nu toe. Eén van de medewerkers is zwanger en inmiddels is er ook wat onrust ontstaan onder de ouders. Behalve dat dit een melding is van een uitbraak is er ook behoefte aan advies.

Wat kan de afdeling infectieziekten van de GGD doen?

  • Samen met het kinderdagverblijf in kaart brengen wie, wanneer, welke klachten heeft (gehad);
  • Hygiëne-advies op maat;
  • Contact opnemen met de huisartsen die betrokken zijn, na toestemming van de ouders, zodat er goed nage­vraagd kan worden waar de huisarts aan denkt;
  • Advies geven aan zwangere medewerkers of moeders;
  • Diagnostiek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) bij de zieke kinderen, op kosten van de GGD;
  • Communicatie oppakken naar ouders, indien gewenst.

In bovenstaande situatie bleef de oorzaak van de klachten onbekend. Gelukkig stagneerde het aantal kinderen met klachten al snel en was het voldoende om de situatie goed in kaart te brengen en hygiëne-adviezen te geven.

Handige tools

KIDDI-app: In de KIDDI-app is eenvoudig infor­matie te vinden over infectieziekten, hygiëne en wanneer er contact opgenomen moet worden met de GGD. De KIDDI app is te downloaden in de appstore of Play Store.

Vlekjestoolkit: Handige toolkit voor vlekjesziekten: ga naar www.rivm.nl, zoek op ‘vlekjes’ en klik op ‘geen vlek is te gek’ voor meer informatie.

Filmpje: Bekijk het filmpje over het werk van de GGD om zo nog meer te weten te komen over hoe de GGD uw kinderdagverblijf kan ondersteunen.

Meer Info

Voor meer informatie of het melden van een uitbraak kunt u bellen met de afdeling infectieziekten, GGD Rotterdam-Rijnmond: 010 - 4339966.