Spring naar het artikel

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne (voor professionals)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Miljoenen Oekraïners zoeken in andere Europese landen onderdak om te schuilen voor het oorlogsgeweld. Ook in deze regio zijn opvangplekken. GGD Rotterdam-Rijnmond is o.a. betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen. Werk jij met vluchtelingen uit Oekraïne, en heb je vragen over de gezondheidszorg voor hen in deze regio? Op deze pagina geven we antwoord op vragen.

Infectierisico’s 

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor specifieke infectieziekteproblemen bij vluchtelingen. We weten wel dat er een aantal infectieziekterisico’s zijn die samenhangen met de epidemiologie in Oekraïne, waaronder de lage vaccinatiegraad. 

Dit geldt voor de kindervaccinaties als BMR en DKTP-Hib alsook voor COVID-19. Het is erg belangrijk om onderstaande infectieziekten mee te nemen in de diagnostische overwegingen en om laboratorium diagnostiek in te zetten bij eventuele verdenking. Overleg zo nodig ook met de arts-microbioloog. 

De reguliere meldingsplicht aan de GGD geldt ook voor deze groep vluchtelingen: voor individuele gevallen maar ook bij een cluster van een vermoedelijke infectieziekte.

Preventie/hygiëne

Een goede basishygiëne is belangrijk, voor jezelf en voor anderen. Pas daarom altijd handhygiëne toe:

  • wanneer handen zichtbaar vuil zijn (gebruik alleen water en zeep)
  • na een toiletbezoek
  • voor en na het bereiden of serveren van eten
  • voor het begin van de werkzaamheden en na pauzes
  • voor en na schoonheidsbehandelingen
  • voor en na wondverzorging
  • na contact met lichaamsvocht zoals bloed, wondvocht, speeksel, braaksel, urine, ontlasting of sperma
  • na schoonmaakwerkzaamheden
  • na het uittrekken van handschoenen
  • na hoesten, niezen of het snuiten van de neus

Zijn je handen niet zichtbaar vuil? Dan kun je ervoor kiezen om ze te wassen óf te desinfecteren. Kom je in contact met lichaamsvloeistoffen, draag dan beschermende kleding, zoals een plastic schort of overalls. Draag ook zo nodig handschoenen, spatbrillen en mondneus maskers.

Voor meer informatie bekijk de normenlijst.

Mazelen en Rubella

Voor mazelen en rubella geldt een relatieve lage vaccinatiegraad (<85%) en beide ziekten zijn endemisch in Oekraïne. Grote uitbraken van > 50.000 gevallen vonden plaats in 2018 en 2019. Crowding zoals in schuilkelders, tijdens de vluchtreis en bij grote opvang, kan de overdracht vergemakkelijken. Ook zien we vaak een toename van mazelen in het voorjaar. 

Het is daarom belangrijk om Oekraïense kinderen die geen mazelenvaccin hebben gehad, zo snel mogelijk via het RVP een BMR-vaccinatie te geven. Dit wordt uitgevoerd door het CJG.

Hou bij exantheem rekening met een verhoogde kans op mazelen, maar ook (in mindere mate) op rubella. Zowel bij kinderen als volwassenen. Voor meer informatie: RIVM | LCI of de GGD pagina mazelen.

Polio

Door de lage vaccinatiegraad (< 85%, sommige regio’s 50%) was er eind 2021 een polio-uitbraak in Oekraïne. Het is dus belangrijk dat aan, niet of onvoldoende tegen polio gevaccineerde kinderen zo snel mogelijk inhaalvaccinaties aan te bieden. Dit wordt uitgevoerd door het CJG.

Wanneer er bij een ongevaccineerd persoon uit Oekraïne (of Nederland) een vermoeden is van polio, zoals bij acute slappe verlamming, meld dit direct bij de GGD conform ziekte groep A. Voor meer informatie: LCI|RIVM of de GGD pagina polio.

Hepatitis A

Dit komt endemisch voor in Oekraïne. Symptomen: gele ogen en/of huid, misselijk, witte ontlasting, donkere urine.

Rabiës (hondsdolheid)

In Europees verband is besloten om coulant om te gaan met de import van ongevaccineerde huisdieren uit Oekraïne. In Oekraïne komt echter nog wel veel rabiës onder huisdieren voor. De NVWA heeft hier al een aangepast veterinair beleid voor opgesteld. Ook werkt de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, samen met dierenartsen, aan protocollen voor de omgang met deze huisdieren.

Voor overleg over krab en/of bijt incidenten, volg de richtlijn van het LCI. Bij verdenking op een uitbraak van vermoedelijk infectieuze aard, neem dan contact op met team infectieziekten GGD, telefoon 010-433 98 97. Voor individuele zorg kun je contact opnemen met een huisarts of ziekenhuis.

Tuberculose

Ja, dat kan. Pasgeboren baby’s worden meestal in Oekraïne gevaccineerd met een BCG-vaccin tegen Tuberculose. Door omstandigheden is dit niet gebeurd. Neem contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.

Ja, via de gemeentelijke basisadministratie krijgt de GGD Rotterdam-Rijnmond een overzicht van de persoonsgegevens van deze kinderen. Ouders ontvangen tussen de 8 en 12 weken na de geboorte van het kind een uitnodigingsbrief met een afspraak voor de vaccinatie. Hebben ouders deze brief niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.
 

Klachten die passen bij tuberculose zijn o.a.: hoestklachten langer dan twee weken, gewichtsverlies, nachtzweten en koorts. Verwijs de persoon door naar de afdeling Tuberculosebestrijding van GGD of kijk voor meer informatie bij KNVC-Tuberculosefonds.

Nee, zij worden niet standaard onderzocht op Tuberculose.
 

De kans dat een persoon uit Oekraïne besmet is met Tuberculose, is zeer klein. Mocht hij/zij toch klachten vertonen als langer dan 3 weken hoesten, koorts, nachtzweten en/of afvallen. Neem dan direct contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.
 

  • Telefonisch via telefoonnummer: 010 -  433 95 40 (dagelijks op werkdagen van 09.00 uur – 16.00 uur)
     
  • Per e-mal: tb@rotterdam.nl
     
  • Bezoekadres: Schiedamsedijk 95, 3011 EN Rotterdam 
     
  • Website: www.tbczuidholland.nl

SOA/HIV

De infectiegraad ligt hoog: 15.000 nieuwe diagnoses in 2020. HIV komt voor onder heteroseksuele personen, met name mensen die drugs injecteren. Daarnaast zijn hepatitis B en C ziekten die vaker voorkomen.
 

Het Erasmus MC en Maasstad ziekenhuis zijn bereid vluchtelingen te zien voor behandeling. Hiervoor is wel een verwijsbrief nodig. Huisartsen sturen deze op de gebruikelijke wijze naar de patiënt. Het helpt wel om vooraf te bellen met de hiv consulenten om direct een plek te regelen.

Tijdens kantooruren kun je telefonisch contact opnemen met de dienstdoende soa-arts van het Centrum Seksuele Gezondheid: 06 - 138 54 469 

  • Voor vragen over slachtoffers t/m 15 jaar: Team Goofy, via 010-7041411 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag, van 8.00 – 17.00 uur).
  • Voor vragen over slachtoffers vanaf 16 jaar: CSG Rotterdam, via 06-41312080 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag, van 8.00 – 17.00 uur)
  • Buiten deze tijden kan er gebeld worden naar het landelijke nummer van CSG: 0800-0188

Covid-19

De vaccinatiegraad voor Covid-19 in Oekraïne is heel laag. Voor de primaire serie is dat ongeveer 35% en minder dan 2% voor de boostervaccinatie. Meer informatie over data en achtergronden:

Ja, op al onze vaccinatielocaties kunnen vluchtelingen zonder afspraak, gratis de 1e, 2e, of boosterprik krijgen. Let op: locaties zijn niet alle dagen van de week open. Kijk voor actuele informatie op: prikkenzonderafspraak

Heb je een vraag over Covid-19 en Oekraïense vluchtelingen, neem dan contact op met team infectieziekten van de GGD: 010 - 443 98 97. Bel je in de avond of in het weekend, luister dan het bandje helemaal af, je wordt vervolgens doorverbonden met de meldkamer.

 

Huisdieren

Voor vragen over meereizende kun je terecht het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne, via telefoon:088-811 33 33 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur – 17.00 uur) of per e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl

Daarnaast is informatie ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Wanneer het meegenomen huisdier nog niet gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid), neem dan contact op met met een lokale dierenarts.

Was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol en neem zo snel mogelijk - in ieder geval binnen 24 uur -  contact op met een huisarts. De huisarts kan de wond beoordelen en samen met jou nagaan of er een risico op rabiës is. Zo nodig kan de huisarts ook overleggen met de GGD, team infectieziekten, te bereiken via 010 - 433 98 97.

Informatie en hulplijnen

  • Website prikkenzonderafspraak.nl is nu ook in beschikbaar het Oekraïens.
  • Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn in het Oekraïens, Russisch en Engels: 06 - 48 15 80 53.
  • Algemene informatielijn van het Rode Kruis - voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne: 070 - 44 55 888
  • Vluchtelingenwerk biedt belangrijke informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland in het Oekraïens, Russisch en Nederlands.
  • Bij Zorgverzekeringslijn vind je veel informatie over de gezondheidszorg in Nederland voor Oekraïners. De informatie is deels vertaald in het Oekraïens. 
  • Pharos biedt professionals belangrijke informatie over Oekraïense vluchtelingen.
  • ARQ IVP biedt ondersteuning bij de psychosociale aspecten van het werken met  Oekraïense vluchtelingen.
  • Meldpunt voor hulpdieren Oekraïne.
  • Hygiënerichtlijnen voor asielzoekerscentra: RIVM
  • Online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen: RefugeeHelp
  • GGD Rotterdam-Rijnmond biedt ook de mogelijkheid om vluchtelingen te vaccineren op opvanglocaties. Voor meer informatie: fijnmazigvaccineren@rotterdam.nl
  • Registratie van buitenlandse vaccinaties of aanmaken van een QR-code: GGD QR-servicepunt.
  • Voor het inschakelen van een tolk: zoschakeltueentolkin.nl
  • Meer informatie over gezond en veilig opgroeien van kinderen: Centrum voor jeugd en gezin
  • Brochure 'Bescherm je kind met vaccinaties' in het Oekraïens
  • Factsheets Rijksoverheid 'Informatie over corona voor vluchtelingen' in het Oekraïens en Russisch